top of page
Search
  • Writer's picture325

Mikä erottaa “hyvän biisin” “hitistä”?; tähän jokainen musiikkialan henkilö haluaisi vastauksen

Maailma on ollut täynnä musiikkia jo vuosikymmeniä, mutta musiikkimaailma ja sen sisällä oleva kilpailu sen kun jatkaa kasvamistaan. Musiikin tuotanto on tullut siihen pisteeseen, että käytännössä kuka vain voi julkaista musiikkia; ja tämä ei ole todellakaan aina ollut mahdollista. Kuka tahansa voi ottaa mikin ja kitaran käteen, äänittää biisin ja julkaista sen valitsemansa musiikin striimauspalvelun kautta. Eikö olekin hienoa? Vastaus on tietenkin kyllä. Musiikin rajoittamaton ja vapaa tuottaminen toimii monille artisteille ja muusikoille mahdollisuutena mutta samalla myös haasteena. Forbes-lehti julkaisi heinäkuun alussa artikkelin, jossa kerrottiin, että Spotifyn striimauspalveluun julkaistaan päivittäin jopa 20 000 uutta biisiä ja lukumäärä varmasti jatkaa kasvamistaan: vuosi toisensa jälkeen “hyvän biisin” muodostuminen “hitiksi” vaikeutuu siis ainakin jollain tasolla.


Nykyään, kuka vain voi käytännössä luoda “hittibiisin”. Musiikkimaailma pursuaa hyviä biisejä, melodioita ja lyriikoita, mutta mikä tekee biisistä juuri oikean, haluttavan, striimaavan ja muistettavan? Miten saavutetaan se spotifyn #1 paikka? Onko kaikki vain sattumaa vai liittyykö hitteihin tarkka ja yksityiskohtainen step by step kaava? Tähän varmasti jokainen musiikkialan henkilö haluaisi ja toivoisi saavansa vastauksen.


Aihetta käsiteltiin mainiosti alkuvuodesta julkaistussa BMI -artikkelissa “What Makes a Song a Hit”: jutussa korostui fakta siitä, että vaikka monet hittibiisit hyödyntävät jo olemassa olevia onnistuneita tyylejä, ne eivät usein kuitenkaan ole mitään täysin uutta, niinkuin monet saattaisivat aluksi kuvitella. Tärkeintä on pysyä halutussa ja tähtäimessä olevassa formaatissa pitäen samalla kuitenkin luovuuden kädet tehokkaina tuoden jotain, edes pientä, uutta ja erilaista vivahdetta. Asiaa käsiteltiin myös Columbia Business Schoolissa kirjoitetussa artikkelissa, jossa tutkittiin viimeisen 60 vuoden Billboard Hot 100 biisejä. Tutkijat totesivat, että korkeimmaksi sijoittuvat hitit taipuivat olemaan melko erilaisia verrattuna edeltäjiinsä; salaisuus piilee kuulemma siinä, että listaykköset ovat erilaisia, mutta eivät liian erilaisia.

Myös meillä 325 Median levy-yhtiössä puhutaan päivittäin siitä, onko jokin biisi nyt “tarpeeksi hyvä”, “tarpeeksi erilainen” tai “tarpeeksi tarttuva”, jotta siitä tulisi hitti. Jatkuvasti myös uusia artisteja etsiessä mietitään, onko artisti tarpeeksi uniikki ja ainutlaatuinen, jotta se pärjäisi ja löytäisi oman kolon Suomen musaskenessä. Haastattelin 325 Median A&R Karri Kiurua aiheeseen liittyen ja hän kommentoi asiaa seuraavasti:


“Artistilla on oltava selkeä ja kiinnostava DNA. DNA:lla tarkoitan taustaa, biisien tekstejä, musiikkia, tulevaisuuden suunnitelmia, ajatusmaailmaa, visuaalisuutta ja työmoraalia. DNA:n on oltava niin selkeä, että artistin maailma jää kuulijan mieleen.
Hittibiisin täytyy aina herättää tunteita ja kirjoitusvaiheessa on hyvä edetä fiilispohjalta. Radio- tai Spotify -lähtökohta tekohetkellä on suurimpia kuoppia, mihin olen astunut kirjoittajana studiossa, yritän aina siis mennä luovuus edellä. Nykyään myös tuotannon merkitys on suurempi kuin ennen - läppärillä voi tehdä käytännössä mitä tahansa ja luoda aina uniikin soundin, helppoa se ei kuitenkaan ole. Niinkuin monet tutkimukset ovat osoittaneet, superhitin tuotannossa (varsinkin Suomessa) on monesti mukana jotain tuttua ja kestävää, mutta myös joku koukuttava uusi asia. Tutut soundit helpottavat kuulijaa uuden kappaleen kanssa ja uniikit soundivalinnat luovat artistin DNA:ta.
Hitit syntyvät monesti yllättävää reittiä. Jotkut ovat sidottuja johonkin toiseen mediailmiöön, esim. urheilun arvokisoihin. Nämä hitit ovat yleensä vain hetken ilmiöitä, tai toistuvat vuosittain. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat jääkiekon arvokisoista syntyvät hitti-ilmiöt. “

Vaikka asiaa kuinka paljon analysoidaan ja pohditaan, on tuurilla ja sattumallakin varmasti oma roolinsa hittibiisien syntymisessä. Tämä saattaa harmittaa joitakin musiikintekijöitä, mutta samalla se pitää jokaiselle mahdollisuudet auki: ehkä juuri sinun biisistä tulee seuraavan vuoden kuunnelluin kappale.


Moni nuori artisti haaveilee suosiosta ja pikaisesta noususta Suomen musiikkimaailman kirkkaimpaan kärkeen, ja niin pitääkin. On kuitenkin muistettava, että yleensä pelkät hittibiisit eivät riitä. Artistin on oltava valmis tekemään valtavasti töitä uransa eteen ja heittäytymään oman mukavuusalueensa ulkopuolelle.

Recent Posts

See All

Markkinointiharjoittelijana 325 Median levy-yhtiössä

Moikka kaikki! Mun nimi on Lili ja oon toiminut 325 Median markkinointiharjoittelijana viimeisen 4kk ajan; kuluneet kuukaudet ovat hujahtaneet ohi silmänräpäyksessä. Nyt kuitenkin harjoitteluni loppue

Ovatko muut artistit minun kilpailijoita?

Useimmat ihmiset ovat luonnostaan hieman kilpailuhenkisiä; itseään verrataan toisiin, otetaan mallia, ollaan kateellisia ja välillä taas ihannoidaan. Varmasti jokaisella alalla on edes jonkin verran k

Comments


bottom of page